Lichaamsmaten Meten

Het bepalen van de juiste maat voor kleding zonder te passen is altijd een uitdaging. Vele merken hanteren hun eigen maat en dan heb je nog het onderscheidt en confectiematen (cijfers) en sportmaten (letters), dus je weet al snel niet wat je juiste maat is. Vaak zie je een tabel waarin je met behulp van je gemeten lichaamsmaten je maat voor dat merk kunt bepalen. Via deze blog beschrijven wij van DUTCH’N DECENT hoe je het beste je lichaamsmaten kan bepalen.

Heb je liever een visueel hulpmiddel check onze filmpjes op youtube, DUTCH'N DECENT!

Om goed je lichaamsmaten te kunnen meten heb je een flexibel meetlint nodig, vaak aanwezig in de naaibox van je ouders of anders te vinden bij een huishoudzaken winkel, zoals de Blokker. Let op dat je de centimeter kant gebruikt bij het meten en niet de inch kant! Pen en papier is ook handig, anders moet je alle maten onthouden en zorg ervoor dat iemand je opmeet. Niet zelf doen!

Om de juiste maat te bepalen heb je de volgende lichaamsmaten nodig:

  • lichaamslengte
  • boordmaat (alleen voor mannen)
  • bovenwijdte, ook wel borst(wijdte) genoemd
  • taillewijdte, voor heren tailleband
  • heupwijdte (alleen voor dames)
  • tussenbeenlengte

Het beste is dat je maten gemeten worden over zo strak mogelijke kleding, bijvoorbeeld ondergoed. Je start met het lint strak om het lichaam te winden. Daarna stop je een ruime vinger tussen het meetlint en lichaam (start wel bij het begin van het meetlint waar 1 staat). De centimeters die je nu afleest is de afmeting die je later nodig hebt in de meettabel.

Lichaamslengte
Op basis van je lichaamslengte (van kruin tot de grond), zonder schoenen, wordt in de maattabel bepaald of je een kort, standaard of lang artikel nodig hebt.

Boordmaten
Meet op het middelste punt van je hals met een ruime vinger tussen het lint en de hals.

Bovenwijdte
Breedste punt van de borst (meestal over de tepels) zorg ervoor dat het meetlint goed horizontaal blijft. Ook hier, starten met strak om het lichaam daarna met een ruime vinger ertussen de centimeters bepalen.

Taillewijdte
De taille van een dame bevindt zich op het smalste punt tussen borst en heup. Een versmalling naar binnen, ook hier weer strak beginnen en meten. Creëer ruimte tussen je taille en het meetlint door middel van één a twee vingers.

Tailleband
Mannen dragen hun broek niet in de taille maar er iets onder (een kleine 10 cm), net onder de navel. Bij twijfel bekijk op welke hoogte je normaal je broek draagt, gebruik deze plek om de “tailleband” te meten. Denk aan; eerst strak dan zorgen voor wat ruimte met je vingers.

Tussenbeenlengte
De lengte tussen kruis en de voetzool noemen we de tussenbeenlengte, deze lengte is betrouwbaarder dan de zijlengte. Plaats het begin van de centimeter tegen het kruis (voor een nette manier zie ook onze filmpjes) en meet in een rechte lijn naar de grond. Zorg ervoor dat de te meten persoon voor zich uitkijk en de benen zo dicht mogelijk bij elkaar heeft.

--

Nu hebben we alle lichaamsmaten gemeten en kunnen we met behulp van een maattabel de confectiematen bepalen.

Hoe? Dat lees je in het volgende blog.